Tehnični pregledi se bodo odprli že v ponedeljek, 20.aprila 2020?

Tehnični pregledi se bodo odprli že v ponedeljek, 20.aprila 2020?

Po neuradnih informacijah, vlada s pristojnimi ministrstvi vendarle pripravlja odlok za ponovno odprtje tehničnih pregledov. To naj bi bilo že jutri objavljeno v Uradnem listu, v ponedeljek pa se bodo tehnični pregledi predvidoma že odprli.

Vlada bi naj sprejela odlok, ki v ponedeljek,  20. aprila  dovoljuje ponovno odprtje tehničnih pregledov in pisarn za registracijo vozil.

Nov odlok odpira tehnične preglede

S ponedeljkom se bi tako spet začelo izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov, povezanih z registracijo vozil, ter delo v tahografskih delavnicah. Tudi naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij se bodo lahko začele izvajati 20. aprila. Kot pa je dodano v odloku, se dejavnosti lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z novim korona virusom.

Vse več organizacij je namreč izpostavilo vprašanje tehnične brezhibnosti vozil na slovenskih cestah. Pred dnevi je vlada z odlokom veljavnost tehničnih pregledov podaljšala do 17. junija. Sodeč po tem odloku bi bili tehnični pregledi zaprti do 17. maja.

Račun za cestnino ne bo nič manjši !

V tem odloku so pri vladi tudi določili, da se ob ponovnem odprtju storitev za registracijo vozil in podaljševanje tehničnih pregledov strošek letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu ne bo sorazmerno zmanjšal, temveč ga bo lastnik moral plačati od datuma poteka veljavnosti, navedenega na prometnem dovoljenju.

V AMZS so pripravljeni na izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil, ki jih bi v skladu z današnjo odločitvijo Vlade Republike Slovenije ponovno začeli opravljati v ponedeljek, 20. 4. 2020.

Pri tem bodo ravnali v skladu s priporočili za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter na ta način zagotavljali varnost in skrbeli za zdravje njihovih članov, strank in zaposlenih. V AMZS bodo, če bo to potrebno, za izvajanje teh storitev prilagodili oziroma podaljšali delovni čas njihovih centrov, so na odlok vlade pritrdili pri AMZS.

Registracijo pa potrebujemo, da se sploh lahko vozimo po cesti. Pogoj za to je plačano nadomestilo za uporabo cest, avto je treba vsaj osnovno zavarovati (avtomobilska odgovornost-AO). Če se želimo vozit po avtocesti je treba kupiti tudi vinjeto. Večina Slovencev, ki se vsakodnevno vozi po avtocesti, si je že do konca januarja kupila novo, najdražjo, letno vinjeto, ki pa je v teh dneh neuporabna, ker imamo prepoved prehajanja iz ene občine v drugo, brez tehtnega razloga.

Večina vozil je zadnjih pet tednov parkiranih ali pa se uporabljajo zelo malo časa, kljub fiksnim stroškom. Tako niti nimamo veliko od veselih novic, da so se cene goriva na črpalkah spustile tako nizko, ki je nismo vajeni že vrsto let. Ne pomnimo, kdaj je bil 95 oktanski bencin en sam €. Od te pocenitve bencina, pa trenutno zaposleni nimamo popolnoma nič, ker smo številni zaposleni v času pandemije doma in se ne vozimo v službo. Povprečni letni strošek za vzdrževanja avta, glede na prevožene kilometre, se nam je v zadnjih tednih precej zvišal. Verjetno se uporabniki takih vozil upravičeno sprašujemo, če bo to dejansko stanje vlada kaj upoštevala pri zmanjšanju dajatev, s katerimi lastniki vozil polnimo proračun.

Na Ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da se zavedajo omenjenih vprašanj in pomislekov ter razmišljajo o številnih alternativah, vendar pa v tem trenutku, ne podajo kakršnih koli konkretnih odgovorov. Na Darsu pa pojasnjujejo, glede kupljenih letnih vinjet, da v trenutni zakonodaji nimajo možnosti, po kateri bi lahko vračali del kupnine za neizkoriščene vinjete.

Tako je v tej naši ljubi državi Sloveniji…….

Za sklenitev zavarovanja lahko pokličete na gsm 040-590-345 ali pišete na e-mail: info@trojatim.si

Dodaj odgovor

Zapri meni