Tehnični pregledi so se odprli že v ponedeljek, 20.aprila 2020?

Tehnični pregledi so se odprli že v ponedeljek, 20.aprila 2020?

Na ministrstvu poudarjajo, da je za vsa vozila, ki jim je prometna potekla od vključno 20. aprila 2020 dalje, potrebno podaljšati registracijo (to pomeni: opraviti tehnični pregled, obnovit zavarovanje, plačati cestnino…)

Prve poslovalnice bo mogoče obiskati že danes. Postopno bo nato sledilo odprtje še preostalih poslovalnic. Vsem pa še vedno svetujemo, da se za obisk odločite le v nujnih primerih oz. kadar storitve ne morete opraviti na daljavo…..

Vlada je s pristojnimi ministrstvi vendarle pripravila odlok za ponovno odprtje tehničnih pregledov. To je bi bilo že objavljeno v Uradnem listu, v ponedeljek pa so se tehnični pregledi že tudi odprli.

Sprejela je odlok, ki od ponedeljka,  20. aprila dalje, dovoljuje delo tehničnih pregledov in pisarn za registracijo vozil.

Nov odlok je omogočil tehnične preglede

S ponedeljkom se je spet začelo izvajanje tehnične preglede in druge postopke, povezane z registracijo vozil, ter delo v tahografskih delavnicah. Tudi naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij so se začele izvajati 20. aprila. Kot pa je dodano v odloku, se dejavnosti lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z novim korona virusom.

Vse več organizacij je namreč izpostavilo vprašanje tehnične brezhibnosti vozil na slovenskih cestah. Pred dnevi je vlada z odlokom veljavnost tehničnih pregledov podaljšala do 17. junija. Sodeč po tem odloku bi bili tehnični pregledi zaprti do 17. maja. Vlada je upoštevala mnenja in z 20. aprilom odprla tehnične preglede !

Račun za cestnino pa ne bo nič manjši !

V tem odloku so pri vladi tudi določili, da se ob ponovnem odprtju storitev za registracijo vozil in podaljševanje tehničnih pregledov strošek letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu ne bo sorazmerno zmanjšal, temveč ga lastnik mora plačati od datuma poteka veljavnosti, navedenega na prometnem dovoljenju.

Vsi, ki opravljajo tehnične preglede se pri tem ravnajo v skladu s priporočili za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter na ta način zagotavljajo varnost in skrbijo za zdravje njihovih članov, strank in zaposlenih.

Registracijo je potrebna, da se sploh lahko vozimo po cesti. Pogoj za to je plačana cestnina, avto pa je treba vsaj osnovno zavarovati (avtomobilska odgovornost-AO).

Če se želimo vozit po avtocesti je treba kupiti tudi vinjeto. Večina Slovencev, ki se vsakodnevno vozi po avtocesti, si je že do konca januarja kupila novo, najdražjo, letno vinjeto, ki pa je v teh dneh neuporabna, ker imamo prepoved prehajanja iz ene občine v drugo, brez tehtnega razloga.

Večina vozil je bila v zadnjih pet tednih parkirana ali pa so se uporabljala zelo malo časa, kljub fiksnim stroškom. Tako niti nismo imeli kaj dosti od veselih novic, da so se cene goriva na črpalkah spustile tako nizko, ki je nismo vajeni že vrsto let. Ne pomnimo, kdaj je bil 95 oktanski bencin en sam €. Od te pocenitve bencina, pa še trenutno zaposleni nimamo kaj dosti, ker smo še v večini zaposleni v času pandemije doma in se še ne vozimo v službo. Povprečni letni strošek za vzdrževanja avta, glede na prevožene kilometre, se nam je v zadnjih tednih precej zvišal. Verjetno se uporabniki takih vozil upravičeno sprašujemo, če bo to dejansko stanje vlada kaj upoštevala pri zmanjšanju dajatev, s katerimi lastniki vozil polnimo proračun.

Na Ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da se zavedajo omenjenih vprašanj in pomislekov ter razmišljajo o številnih alternativah, vendar pa še trenutno, ne podajo kakršnih koli konkretnih odgovorov. Na Darsu pa pojasnjujejo, glede kupljenih letnih vinjet, da v trenutni zakonodaji nimajo možnosti, po kateri bi lahko vračali del kupnine za neizkoriščene vinjete.

Za sklenitev zavarovanja, pa kljub vsem ukrepom, lahko pokličete na Gsm 070-311-330  ali pište na e-mail: pisarna@trojatim.si

Veseli bomo vašega klica !

Dodaj odgovor

Zapri meni